Skip to main content

LİSE

Üniversite sınavına hazırlık süreci öğrenciler için oldukça stresli bir süreçtir. Bu süreçte gerek akademik donanımlarının tamamlanması gerekse psikolojik olarak bu sürecin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bunun için, öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına yönelik kapsamlı bir programa ihtiyacı vardır. Alanında uzman kadromuzla öğrencilerimiz konulara dair eksikleri olmadan kursumuzu tamamlarlar. Yapılan konu tarama testler denemeler ile eksikleri tespit edilerek gerekli takviyeler yapılır. Düzenli olarak PDR desteği ile öğrenci takip edilir ve aile bilgilendirilir. Sınava hazırlık yolculuğunda en önemli bölüm takip sistemi ve aile ile iş birliğidir. Biz doğru iletişim ve öğrenciye yönelik bireysel programlama ile sürecin profesyonel ilerlemesini gerçekleştiriyoruz.

YKS Nedir?

Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla, ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılır. YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri zorunludur. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. 2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023-AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.

TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Testi, TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. Sınav 165 dakika sürmektedir. Sabah 10.15’te başlamaktadır. Bu oturumda puan türlerinde belirlenen barajı geçen adaylar, ikinci oturum olan AYT/YDT’ye girmeye hak kazanırlar. Bu bölümde sorulan soruların ağırlıklı olarak 9. ve 10. Sınıf konularını içerdiği görülmektedir.

Öğrenciler bu sınavda daha çok muhakeme- yorum yapma becerilerinin, problem çözme becerilerinin ölçüldüğü ve 4 alandan sorumlu oldukları bir sınavla karşılaşırlar.

Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.

AYT Nedir?

Alan Yeterlilik Testi, AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilir. Sınav 180 dakika sürmektedir. Sabah 10.15’te başlamaktadır. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir. Sınavda ağırlıklı olarak 11 ve 12. Sınıf soruları yer alırken tüm lise müfredatından sorularla karşılaşılmaktadır.

Bu oturumda; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde; Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih-1 10 soru, Coğrafya-1 6 soru toplam 40 soru vardır.

Sosyal Bilimler-2 Testinde; Tarih-2 11 soru, Coğrafya-2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.

Matematik Testinde toplam 40 soru vardır, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soruyu içerir.

AYT tüm bölümlerle birlikte 120 sorudan oluşur. Adaylara bu oturum için toplam 180 dakika süre verilir.

Tercih yapılacak puan türüne göre aşağıdaki alanlardaki sorular çözülmelidir:

• Sayısal adayları: Matematik + Fen Bilimleri
• Sözel Adayları: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2
• Eşit Ağırlık Adayları: Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1

AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı alınır.

TYT’ye her aday girdiği için derslerin katsayıları değişmezken, AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı farklıdır.

YDT Nedir?

Yabancı Dil Testi; YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınav 120 dakika sürmektedir. Sınav 15.45’te başlamaktadır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

YDT’de adayların karşısına seçmiş oldukları dilden paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru şekillerinden oluşan bir test çıkmaktadır. Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT’nin sonucu ile adaylar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren dil bölümlerine yerleşebilmektedir.